23 martie 2016

Despre Statiune

                              STAŢIUNEA TURISTICĂ BALNEOCLIMATICA TÂRGU-OCNA

 

  • Complex Balnear "Magura"
  • Centrul de informare turistica Tg Ocna
  • Manastirea Magura Ocnei
  • Baza de tratament Salina
  • Biserica Sf. Varvara din Salina
  • Strandul Salina Tg. Ocna
  • Biserica Raducanu
  • Biserica Sf. Nicolae

 

Orasul statiune Targu Ocna este situat in SV judetului Bacau, intr-o zona depresionara, la contactul dintre munti si dealuri, la confluenta Slanicului’ cu Trotusul. Cadrul natural in care este asezat orasul este pitoresc: raurile ce conflueaza aici, dealurile acoperite cupomi, viile si padurile ce strajuiesc localitatea, defileul Trotusului de la Ciresoaia, prelungirile muntoase ale Nemmirei sau ale Culmii Berzuntului dau un farmec aparte acestui oras-statiune balneoclimateric.

Orasul statiune Targu Ocna, un veritabil Salzburg rornanesc, si-a castigat renumele prin cateva recorduri la nivel national. Primul si singurul centru de exploatare a sarii din Moldova (din sec. XV), care timp de cateva secole a exportat “aurul alb” pe trei continente (Europa, Asia si Africa). Prima sonda de foraj mecanic din Romania si a treia din lume (1861) . Primul funicular din tara realizat de ing. Anghel Saligny pentru transportarea sarii (1885). Cel mai mare numar de biserici raportat la nurnarul de locuitori (30 de asezaminte religioase la mai putin de 14.000 de locuitori). Orasul cu biserici la trei niveluri (la cota 0 sunt 25 de biserici, la cota 240 m adancime (mina Trotus), o biserica, si la cotele 560-600 m altitudine (M. Magura).

 

tgo

Cadru natural: Bioclimat sedativ – indiferent sau de crutare, corespunzator regiunilor de dealuri si coline cu altitudini cuprinse intre 200 – 300 m, climat subalpin bogat in aerosoli si ioni negativi,conditii indicate in tratarea bolilor  nervoase.

Factori naturali de cura: Salina Tg.Ocna  unica in Moldova, prima in tara cu microclimat de salina(Tratat de Balneologie). Marile goluri rezultate in urma excavatiei sarii sunt  amenajate in prezent  pentru tratament si recuperare, ale bolilor  cailor respiratorii, datorita microclimatului stabil (temperatura constanta de cca 12 grade Celsius) , umiditate, prezenta ionilor negativi de calciu si magneziu, cu spatii mari, cabinet medical  si alte utilitati pentru urgente, avand constructii destinate repaosului  pacientilor, cu spatiu pentru servirea mesei , pentru jocuri intelectuale si divertismente, jocuri pentru copii.

Imensitatea golurilor, adevarate catedrale sapate in sare, labirintul galeriilor de mii de metri, biserica Sf. Varvara, noua si moderna bazade turism, iti creeaza impresia unui oras scufundat in adancuri si redescoperit pentru a fi din nou daruit.Biserica „Stanta Varvara”, ctitorie a celor ce muncesc in mina, sapata in sare, la adancirnea de 240 m, te cheama sa treci prin inaltele porti bisericesti de la intuneric spre lumina credintei. Iconostasele, scaunul lmparatesc, aplicele si frumosul candelabru, ce asigura iluminarea bisericii, au fost rnestesugit realizate, cu talent si migala, de mineri – artizani ce au daruit o picatura din sufletul lor mare pentru vesnicie.

Noua baza de agrement din salina, amplasata la nivelul etajului IX si 240 m adancime, ofera conditii optime pentru: relaxare, miscare in labirintul galeriilor subterane, practicarea unor sporturi, tratarea afectiunilor respiratorii si cunoastere in cadrul noului muzeu al sarii.

In acest areal al salinei la suprafata este amenajat un strand cu apa sarata.

In Parcul Magura fost Nastasache se afla 7 izvoare minerale.

Faima apelor de la Baile Nastasache dar si pitorescul locurilor cat si clima blanda au facut posibila declararea orasului ca statiune balneo-climaterica in anul 1894. Acest statur a fost reconfirmat in 2002, Tg.Ocna a devenit statiune de interes National iar prin HG.1072/23/12/2013 se acorda mai multor localitati printre care si localitatii Tg. Ocna statutul de Statiune balneara si balneoclimaterica : localitate care dispune de factori naturali de cura.

In 1912 apar primele bai organizate (40 de cabine si 70 de cazi). In zona centrala a parcului existau 3 Hoteluri din care unul in 1900 avea 52 de camere.

In sezonul turistic orasul era ticxit de lumea care invada hotelurile din localitae. Veneau turisti din toata Moldova si chiar din Basarabia.

In anul 1845 orasul(localitatea) a fost vizitat de catre domnitorul Mihail Sturdza. La un an de la vizita sa, “Albina romaneasca” anunta deschiderea a “7 fantani de apa minerala, de curand descoperite in mahalaua Tg. Ocna”

Este vorba de izvoarele minerale de la “Gradina lui Nastasache” (actualul parc Magura) pe care le pomeneste C. Negruzzi in una din scrisorile sale. Despre ele scrie la 1853 si ziaristul iesean Nicolaie Filimon “apele de la Tg. Ocna”.

In parcul Magura functioneaza doua piscine cu apa dulce pentru sezonul cald, jocuri pentru copii si un centru de informare turistica.

Statiunea este servita de 2 statii CFR:Halta “Salina” si Statia Tg.Ocna (Gara Mare) deasemeni  este traversata  de calea rutiea  DN 12A  si impreuna  asigura comunicarea cu toata tara.

Zona dispune de mai multe obiective turistice, pensiuni agroturistice, turism monahal(ecumenic).

Agentia de turism din localitate organizeaza pentru pacientii nostri, excursii in zona manastirilor din subcarpatii  Moldovei (Agapia,Varatec,Neamt, Bistrita) si zona Piatra Neamt –  Bicaz –Lacu Rosu si in statiunea Slanic Moldova, Barajul Valea Uzului, Casa memoriala George Enescu de la Tescani, etc.

O personalitate marcanta care a locuit in orasul Tg. Ocna si care si – a pus amprenta asupra zonei a fost C. Negri, om politic, diplomat, istoric.

In incinta Bisericii Raducanu au fost inmormantate familiile unor boieri bogati precum Sturza, Buhusi, Racovita si Negri.

Existenta mormantului marelui poet C. Negri constituie un punct de atractie pentru cei ce viziteaza orasul.

Personalitati care au vizitat si au marcat istoria Orasului Tg. Ocna sunt : Maria Enescu Cantacuzino, Dimitrie Cantemir, Regele Carol I, Regele Carol al-II-lea , Alexandru I. Cuza, Ion Creanga, Regele Ferdinat I insotit de Gen. Averescu, N. Iorga , A. Saligny, M. Sadoveanu si altii.

Regina Maria a vizitat de 5 ori orasul Tg. Ocna. Impresiile acestor vizite se regasesc in cartea autobiografica “Povestea vietii mele” si consemnate pe platoul Ciresioaia intr-un loc special amenajat numit “Masa Reginei”.